Nodabase.net

Hvad er Danmark værd?

Description

Oplysningerne om ejendomsvurdering, ejerforhold og adresser er allerede i dag offentligt tilgængelige på tinglysning.dk ved at søge på en adresse eller en matrikel. Det nye er, at DR’s Undersøgende Databaseredaktion har samlet oplysningerne i en form, der gør det muligt for redaktionen at analysere ejendoms-oplysninger på tværs af datasættet frem for alene at foretage enkeltopslag. Den omfattende database har ikke blot ført til en række analyser af ejendomsvurderinger og værdien af mursten i kommunerne. Redaktionen har også – med assistance fra DR Nyheders Erhvervs & Økonomi redaktion – iværksat undersøgelser af eksempelvis udenlandske ejendomsselskaber, den danske adels værdier og antallet rockerborge på landsplan. Undersøgelser, der alene er mulige at gennemføre, fordi journalisterne kan krydstjekke oplysninger på ejerforhold, områder, brancher eller postnumre – frem for at køre enkeltopslag på adresser.

Origin

Hvor meget er Danmarks ejendomme egentlig værd? Hvad er Danmarks dyreste byggeri? Hvem ejer egentlig landets største værdier i form af mursten? Det var jagten på svar til disse spørgsmål, der i efteråret 2016 satte DR Nyheders Undersøgende Databaseredaktion i gang med det største og mest komplicerede datascrabing-projekt siden vi blev etableret i 2013.

Data

Redaktionen har efter mange benspænd været nødt til at programmere et særligt program, der kunne indsamle data fra 48 servere hos Tinglysningen med oplysninger om ejendomme. Data blev hentet ned i en krypteret database i DR Byen, hvor redaktionen kunne krydskøre oplysningerne med henblik på at give ny, unik viden om ejerforhold og værdi af samtlige danske ejendomme. Kopien af Tinglysningen fylder 26 millioner rækker i en krypteret database. Databasen indeholder oplysninger om 3,5 millioner ejerforhold, 4,7 millioner kreditorer og 3,5 millioner matrikler samt 7,9 millioner servitutter. Oplysningerne er indhentet i perioden 30. august 2016 – 20. oktober 2016. Se evt. mere om metoden her: http://www.dr.dk/etik-og-rettelser/transparens/databaseredaktionen-saadan-hentede-vi-26-millioner-dataraekker-fra

Resources

Projektet har kørt sideløbende med mange andre opgaver på redaktionen, så det er svært at estimere præcis hvor mange ressourcer der er brugt. Et forsigtigt bud er 1 programmør, en grafiker og 2-3 journalister i cirka 2 måneder.

Impact

Det har været muligt at give et mere præcist udgangspunkt for debat om det danske ejendomsmarked. Det er ikke et projekt, der har væltet ministre – og det har aldrig været intentionen – men det er blevet muligt at få et fuldstændigt og præcist billede af status i forhold til danske ejendomme. Redaktionen har med afsæt i det omfattende datamateriale afsløret eller vist læserne, at nye regler fører til milliongevinst for de adelige godsejere i Danmark, at små ø-kommuner lever godt af sommerhuse, der stiger i værdi, at ejendomsvurderingerne rammer forkert på tværs af landet, at flere udlændinge opkøber danske ejendomme, hvor rockerne har slået sig ned rundt om i landet og hvilke ejendomme i landet, der er de dyreste.

Obstacles

Der er flere benspænd i processen.

Det største benspænd er, at Tinglysnings offentlige database har grænse på antal forespørgsler, der kan laves per ip-adresse (unik adresse på internettet) per dag.
De andre benspænd var lange svartider, nedbrud på bestemte forespørgsler og kapacitet på Tinglysningens servere. For at minimere risikoen for overbelastning af Tinglysningens servere valgte vi at køre to servere af gangen per time. Uden ip-begrænsningen ville én server være rigeligt. Men her oprettede vi 48 virtuelle servere hos en cloud-udbyder – samt en no-sql-database og en key-value-store.

Derudover har der været de sædvanlige, journalistiske benspænd med centrale kilder med moderat lyst til at udtale sig, hvad enten det er ejere af rockerborge, udenlandske investorer eller godsejere.

Go to case website
Built on WordPress by Smart Media AS

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.