Nodabase.net

Klimatguiden

På ett pedagogiskt och användarvänligt sätt visualiserar vi stora datamängder och komplexa skeenden i ett angeläget ämne. En dramatisk interaktiv grafik som låter användarna själva upptäcka konsekvenserna som den globala uppvärmningen riskerar att få.

Description

Ett försök att göra klimatfrågan lite roligare och mer lättförståelig. Det finns otroligt mycket klimatdata, vi ville välja ut de delar vi tyckte var mest relevanta och intressanta för att förstå vad som står på spel under Klimatmötet. Vi har fokus på att ländernas klimatlöften är otillräckliga och vad det kan komma att innebära. Vi läste, översatte och sammanfattade varenda INDC till den korta mening som visas. Vi visar grafiskt, och datadrivet, med hur mycket vi missar tvågraders-målet med nuvarande löften från världens länder. Vi kombinerade flera olika dataset för att visa mängden koldioxid i atmosfären sedan flera hundra tusen år tillbaka. Otaliga FN- rapporter lästes för att bena ut vilka de största konsekvenserna av den globala uppvärmningen är. Med tillstånd från Nasa visade vi före och efterbilder på Arktis. Fram tills klimatmötet började hade vi också en nedräkning i botten av sidan, som visade hur många månader, veckor, dagar och minuter det kvar kvar till mötets start.

Origin

Vi ville göra någonting på temat miljö inför toppmötet i Paris, och vi ville för första gången göra ett long-read format. När vi först hörde att varje land skulle lämna in löften (INDC) inför klimatmötet förstod vi att det fanns ett kvantitativt underlag som passade bra för ett datadrivet projekt. Vi ville toppa den med en nyhet och räknade kallt med att vår vinkel “Klimatlöften otillräckliga” skulle hålla och arbetade sedan utifrån den. Vi började med att leta relevant och spännande data och valde och utformade delarna utifrån den. Vi var i kontakt med forskare i början för att få tips om vilka källor som är pålitliga.

Data

Vostok ice core data
Law Dome Ice Core 2000-Year CO2 från NOOA
CAIT (World Resources Institute)
Climate Action Tracker.
Climate Interactive
UNFCCC
IPCC
Nasa gav oss tillstånd att använda deras sattelitbilder för vår före- och efter visualisering.
NOOA
INDC-dokument från FN
All data lokaliserades och laddades ner från deras respektive hemsidor innan den förädlades av oss.

Resources

Vi var huvudsakligen två personer som arbetade med Klimatguiden, men vi fick tips och råd från en designer angående delar av den interaktiva grafiken. Ingen speciell budget. Vi hade planerat för fem veckors arbete men det blev bara tre då annat kom emellan. Vi ville lansera den samma dag som länderna hade deadline för att lämna in sina löften.

Impact

I dagsläget har drygt 110 000 personer varit inne på klimatguiden. Det är mycket med SVTnyheters mått mätt. Genomsnittlig tid på de som kom in via hemsidan är 4,5 minut. Det ligger i demokratin och folkbildningens intresse att journalister runt om i världen lyckas förklara komplicerade saker på ett enkelt sätt. Med Klimatguiden gjorde vi stora mängder data och skeenden, som är svåra att förstå, lättbegriplig och lätttillgänglig för vår publik.

Obstacles

Som vanligt brist på tid, man vill alltid hinna göra mer. Det krävdes också mycket tid för att säkerhetsställa data, dubbelkolla mot olika källor osv. Vi jobbar alltid mobilfirst, vilket också gör det klurigare när man till exempelvill ha breda grafer för många år. Det är alltid en utmaning att designa ett nytt format från scratch. Det var dels första gången som vi arbetade helt utanför vårt traditionella SVT-ramverk, dels första gången som vi försökte integrera löpande text med interaktiv grafik och stillbilder.

Built on WordPress by Smart Media AS

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.