Nodabase.net

Krigssommeren 1944

Description

Et ukjent nedgravd arkiv fra en av de mest sentrale etterretningssjefene i Milorg i Oslo kommer oss i hende. Her finner vi ikke bare nyheter, men også et helt unikt tidsbilde fra den siste sommeren i Oslo før freden kom og flere svært sterke historier.

Data

Det var en koffert med rundt 1000 sider fra etterretningen i motstandsbevegelsen i Oslo.

Det viste seg å være alt fra lister over de som samarbeidet med tyskerne og de som skulle drepes, til bilder, skuespill, fortellinger og fotografier av det nazistiske Statspolitiet i Oslo sine dagsrapporter.

Vi digitaliserte rapportene til tekst. Kvalitetsjekket og bearbeidet det.

Noe av det andre viste vi som det var. Historien om våpendroppet i Østmarka utenfor Oslo ble gjengitt i sin helhet. Men vi gikk igjennom, fant de som kunne bekrefte det, både levende kilder og skriftlige. Og så fortalte vi historien om personene bak.

Process

Arbeidsgruppen var liten i utgangspunktet: Vi var to journalister som arbeidet full tid i tre og seks måneder. Vi hadde med oss et lag med utviklere på to personer og en designer. De arbeidet i rundt tre måneder.

 

Men prosjektet hadde aldri blitt så bra uten alle de andre som bidro med å gjøre enkle design-grep, skrive utvidede saker om dagshendelsene i Statspolitiets logger eller, ikke minst: lese korrektur. Totalt var 16 personer involvert.

Gravearbeidet og digitaliseringen tok lengst tid. Tilretteleggingen for alle de ulike publiseringskanalene var også mer ressurskrevende enn vi hadde trodd.

Den største utfordringen var at vi ikke kunne snakke med noen av de sentrale personene, da alle er døde nå. Det var også meningen fra mannen som egentlig eide arkivet, han ville ikke at noe skulle komme fram før alle var borte.

Results

Statspolitiets logger ble publisert akkurat da de skjedde for 70 år siden, på sekundet, gjennom sommeren. Publiseringen skjedde samtidig på vår side: http://www.abcnyheter.no/krigssommeren/loggen, på en egen Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Krigssommeren-1944/124853341047965 og på en egen Twitterkonto: https://twitter.com/krigssommeren.

I tillegg ble det sendt ut daglige eposter med en oversikt over dagens hendelser, daglige eposter med en utvalgt hendelse og ukentlige eposter med utvalgte hendelser fra dagsloggene til Statspolititet.

Man kunne også abonnere på dagshendelsene fra Statspolitiet på SMS, både ved å få alle tilsendt eller bare den daglige utvalgte hendelsen.

Den daglige utvalgte hendelsen kunne være alt fra bankran som viste seg å være aksjon fra motstandsbevegelsen, til en grundigere presentasjon av en av personene som ble nevnt i loggene.

 

Historiene ble både fortalt gjennom nyhetsartikler på ABC Nyheter, gjennom et langlesningsformat på temasiden og gjennom vår kontakt med leserne via diverse sosiale kanaler.

Kontakten og responsen var helt unik for dette prosjektet og bidro til å gjøre hendelsene levende for de som fulgte oss.

Prosjektet har ikke vunnet noen priser.

Go to case website
Built on WordPress by Smart Media AS