Nodabase.net

Mansours uppdrag

Description

Mansour Omari satt i ett syriskt fängelse och tillsammans med några medfångar bestämde han sig för att skriva ner och försöka smuggla ut namnen på de andra som satt i samma cell. Det skulle vara ett bevis på att ingen av de här männen är försvunna, ett bevis på vad de upplevt i ett av Assad-regimens gömda fängelser. Namnen har tecknats ner på fem tunna bitar från en söndertrasad fängelseskjorta – de är skriva i blod. Det är den starka intervjun med Mansour som driver den här berättelsen framåt, tillsammans med data från Human Rights Watch som vi använde för att göra en kartläggning av den syriska regimens hemliga fängelser. Med en interaktiv karta, skisser över tortyrmetoder från datat och grafik försöker vi ge en bred men personlig bild av vad många fått genomleva i fängelserna.

Origin

Ella Berger, reporter, hörde talas om en man som bor på Gotland, Mansour. Hon kom till vårt team och bad om hjälp att göra hans berättelse levande och ta den till nästa nivå. Vi började leta efter data som kunde ge en bredare bild av situationen i Syrien och när vi hittade Human rights watch så satte vi igång med arbetet.

Data

Human Rights Watch

Resources

En reporter, en fotograf, en grafiker, två datajournalister och en utvecklare. Vi byggde den på ungefär en vecka.

Impact

Genomslaget blev inte riktigt så stort som vi hoppats, den lästen av drygt 60.000 personer vilket i och för sig är mycket för att vara SVT Nyheter. Vi fick fint gensvar från publiken i mejl från människor som blivit väldigt berörda. Och det känns fint att ha tagit sitt ansvar i att ha berättat om det här.

Obstacles

Det är svårt att marknadsföra en sådan här artikel, ett tungt ämne och svårt att få folk att förstå att det är något mer än en vanlig artikel.
Rent tekniskt var det första gången vi använde autostart videos, vilket var en utmaning.

Go to case website
Built on WordPress by Smart Media AS