Nodabase.net

OS #medandusov

Description

Medan världens idrottare kämpade för sommarens OS-medaljer i Rio, låg de flesta hemma i Sverige och sov. Varje morgon ville vi därför primärt förse en sportintresserad, nyvaken publik med det mest intressanta från nattens olympiska bravader. En eller flera, kortfattad och underhållande ”recaps” på ett lättillgängligt, digitalt sätt – via mobilen.

Vi samlades därför som ett digitalt superteam på radions sportredaktion för att snabbt under natten producera superartiklar, videofilmer och interaktiv grafik för webb och sociala medier.

Vårt arbete kan delas upp så här:

1. Digital liverapportering av nyheter.
2. Egen databearbetning och nyheter.
3. Infografik, videofilmer och explainers.
4. Webblösningar där Radiosporten kunnat baka in sociala medier i sina artiklar, möjligheten att publicera 360-foton via vårt CMS Isidor, superartiklar.
5. Autouppdaterande tabeller, medaljliga, scheman med mera som alla redaktioner kunnat baka in i Isidor-artiklar.
6. Interaktiva artiklar som ”Centimätaren” och ”OS-guidaren”.

Här finns även en kort sammanfattning: https://www.facebook.com/digitalainsatsstyrkan/videos/1678229009164640/.

Och här en längre beskrivning: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4979&artikel=6596772

Origin

Uppdraget att nå Radiosportens yngre målgrupper digitalt möttes av vår önskan om att jobba som ett korsfunktionellt team som gör journalistik. Det var viktigt för oss att påvisa hur man kan göra digital- och datajournalistik live och i snabbare nyhetslägen. I grunden är vi två utvecklare och en produktägare i teamet, så till OS såg vi till att utöka teamet med egen grafiker, sociala medier-redaktör, webbredaktör och datakunniga.

Framförallt ville vi se hur väl vi kunde nå ut om vi hade material färdigt när andra journalister kom till jobbet, samt när nyheterna faktiskt hände.

Data

Vi betalade för tillgång till gracenotes/infostradas statistikdatabas där de kunde göra anrop åt oss och leverera som csv/excel. Detta behövde vi dock ofta dubbelkontrollera mot kompletterande källor och IOK:s egna sajters data.

Vi webbskrapade och gjorde också egna tabeller och uträkningar vid behov. När exempelvis nyheten kom om öppna gayidrottare och vi räknade om det till representativitet som satte Sverige som näst högst i topp på andelen öppet gay idrottare (efter mikroön Tonga).

Resources

Grafiker motsvarande heltid 4 veckor
Sociala medier-redaktör/filmkunnig 4 veckor
1 Webbredaktör/producent/datajournalist 4 veckor
2 Webbutvecklare i en vecka var
1 Projektledare 2 veckor

Under OS-veckorna var vi 4 personer i tjänst samtidigt i snitt och fick agera korsfunktionellt

Impact

Vi kunde se andra mediehus börja plocka upp liknande format. Bra trafik till våra superartiklar och applikationer, och mycket bra genomslag för #medandusov-nedryckarna på Radiosportens och Ekots Instagram- och Facebooksidor till huvudartiklarna, som gav mer från natten.

Vi fick en lång “long tail” på radiosportens ljud som ju faktiskt hade OS-rättigheterna till skillnad från SVT. Vårt digitala, korsfunktionella arbetssätt har även fött stort intresse från bland annat radions nyhetsredaktion, Ekot.

Obstacles

Det var en utmaning att visualisera flödet digitalt utan rättigheter till videoupptagningar från Rio. Att jobba 21-06 är också tungt, och vi samlade ett gäng specialister som inte är vana vid att jobba i team eftersom de vanligtvis aldrig tillåts den lyxen. Vi hade inte heller jobbat med breaking news på samma sätt tidigare (i synnerhet utvecklarna). Bara tre av oss sex hade jobbat som nyhetsreportrar innan, och ingen kunde särskilt mycket om sport tidigare.

Men det gick. Med så gott som noll prepptid blev vi ett korsfunktionellt team. Sista veckan skrev utvecklarna manus, redaktören JavaScript och producenten satt och barfotaredigerade film i videoprogrammet Adobe Premier Pro…

Go to case website
Built on WordPress by Smart Media AS