Nodabase.net

Växlingsmaskinen

Description

Människor som skänker pengar till välgörenhet vill gärna veta vad just deras pengar kan göra för skillnad. Detta har vi löst med #växlingsmaskinen.

Musikhjälpen har blivit ett publikdrivet fenomen i Sverige som engagerar unga att samla in det de kan för att uppmärksamma ett särskilt tema varje år. Men insamlingar som Musikhjälpens blir statistiskt sett högar med olika summor hit och dit som behöver struktureras för att bli begripliga.
För en överskådlig bild av vad till exempel ett bidrag på 50 kronor faktiskt kan göra skapade vi en kalkylator som omvandlar en summa till olika faktiska ting. Dessutom får användaren både höra och läsa mer om hur ett bidrag hjälper, förklarat av de populära värdarna.

Vi prototypade denna gerilla redan förra året när vi var nystartade, men i år blev trafik och genomslag något helt annat när vi lanserade den på allvar, med integration till den digitala insamlingsbössan och sändning. Applikationen blev den tredje mest besökta på musikhjälpensajten och ljudlyssningen och delningen var hög – inte minst då man bara behövde klicka på en knapp i bössan för att den skulle spotta ut omvandlad mobilvänlig information i form av skolböcker, tält med mera i din mobil.

Origin

Projektledare/digital producent för denna applikation ledde tidigare Musikhjälpens sociala medier-team. Då lär man sig publikens återkommande behov, och projektets utmaningar i att styra om fokus till folkbildning framför pengar. Man förstår också vad som får folk att dela innehåll, och vikten av att dela personaliserade OG-taggar – “JAG har samlat in till två tält” istället för “testa Växlingsmaskinen”.

Data

Ett antal olika NGO’s inom området skola som var årets tema. Vi kopplade ihop oss med de digitala insamlingsbössorna för att hämta summan som dessa var uppe i för att kunna skräddarsy OG-taggarna sanningsenligt. Till exempel: “Ica i Hofors har samlat in 3 ‘school in a box’ till Musikhjälpen”.

Resources

Två webbutvecklare under cirka en arbetsvecka för att vidareutveckla förra årets kod, integrera den med bössan och Facebook med mera. Förra årets kod tog en utvecklare två arbetsveckor den gången.
En redaktör under totalt en vecka.
En grafiker cirka 1 arbetsdag.
Projektledning vid sidan av parallella projekt.

Impact

”A social one!” Otaliga poster som denna, där publiken hjälpte till att folkbilda: https://www.facebook.com/NetlightConsulting/posts/10154262471702169?match=YmlkcmFnIHRpbGwgbXVzaWtoasOkbHBlbixtdXNpa2hqw6RscGVuLHRpbGw%3D

Summor blev på ett naturligt sätt istället lärare, skolböcker och skolor när en insamling kunde direktväxlas i buren under pågående sändning av vem som helst som hade en mobil tillhands.

Massor med lyssningar på webbljudklipp med folkbildning om en underrapporterad humanitär konflikt (en utmaning för oss radiofolk!).

Den tredje mest lästa artikeln på hela musikhjälpen-sajten (till och med mer än till exempel “om Musikhjälpen”-sidan).

Obstacles

Idén och bygget kom från oss men det fanns flera yttre beroenden att hantera. Bland annat mot konsultfirman som byggt bossan.musikhjalpen.se. Det var också konkurrens om tiden och uppmärksamheten från nyckelpersoner i Musikhjälpen-projektet. Även en hel del arbete med hopskrapande av resurser vi inte äger i teamet, som grafiker, redaktör med mera.

Built on WordPress by Smart Media AS