Nodabase.net

Bostad sökes – konstruktiv granskning av hyresmarknaden med publiken

Description

Genom diger bevakning och insamling av data från en av Sveriges största digitala marknader för andrahandskontrakt och med involvering av både företag och privatpersoner som hyr, och hyr ut lägenheter i andrahand, har vi tillsammans med publiken belyst hur marknaden ser ut, hur det går till och vilka konstruktiva lösningar som tas till på en överhettad bostadsmarknad.

Origin

Vi gick in för att granska situationen för alla de som INTE kan få fram pengar till att köpa sin bostad, och som inte vet hur man kommer över ett hyreskontrakt. I praktiken blev det att vi belyste svårigheterna för de många Stockholmare som bor i andra hand – men med stort fokus på att lyfta lösningar och rapportera om rättigheterna som den som hyr har.

Data

Projektet byggde på både publikmedverkan samt data och statistik från flertalet källor.
Som underlag för granskningen av andrahandshyror använde vi Blockets statistik över hyror på utannonserade andrahandslägenheter, samt SCB:s statistik över hyror på förstahandslägenheter.
Andra delar av projektet byggde bland annat på statistik över anmälningar till Hyresnämnden, SCB:s statistik över antalet unga som bor kvar hemma, samt siffror över andrahandsförmedlingars omsättning (hämtat från Bisnode InfoTorg).

Resources

Den största delen av arbetet pågick under det två veckor långa samarbetet mellan radios digitala insatsstyrka, P4 Stockholm och P5 STHLM, samt under veckorna innan den första publiceringen. Delar av det inledande researcharbetet påbörjades ungefär ett halvår innan publicering.

Impact

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) fick svara och reagera på frågor som publiken medverkat och tagit fram. Stort gensvar från publiken och ett tydligt kvardröjande intresse från dem som kom i kontakt med våra publiceringar. Vittnesmål om hur personer på bussen engagerat diskuterat berättelserna och nyheterna vi grävt fram.

Obstacles

Att vi inte hade en halvtidsavstämning eller paus i mitten för att kunna mäkta med att omgruppera och prioritera bland tips som kom in. Uthålligheten vecka två, när folk blir sjuka och motivationen dalar. (Men publiken precis kommit in på banan).
Skulle behövas fler designers i teamet än bara en. Kulturskillnader mellan utvecklingsteam och redaktion trots goda avsikter från båda håll. Ett enormt behov av information hos väldigt många delar i ett så stort företag…

Go to case website
Built on WordPress by Smart Media AS